Lovisas kanelbullar

De här kanelbullarna bakade jag för flera år sen med min syster och hennes kompis, Lovisa som hade tagit med sig receptet hem till oss. Det är även vid det tillfället som bilden nedan togs!


Ingredienser

 

75 g smör/margarin (rumsvarmt)

7 ½ dl vetemjöl

½ dl vit baksirap

2 krm salt

1 tsk stött kardemumma

½ paket jäst (25 g)

2 ½ dl fingervarm mjölk

Fyllning

50 g smör (rumsvarmt)
2 msk råsocker
1 msk kanel 
½ msk ströbröd 
Ovanpå:

1 uppvispat ägg 
Pärlsocker

Gör så här

Lägg smöret i en bunke. 
Mät sedan upp mjölet, sirap, salt, kardemumma och smulad jäst och häll det i bunken. 
Arbeta degen tills den blir smidig.
Låt den sedan jäsa under en bakduk i 20-30 minuter. 
Blanda ihop fyllningen, smöret, sockret, kanelen och ströbrödet.
Häll ut degen på mjölat bakbord när den jäst klart, och kavla ut den. 
Bred sedan ut fyllnignen. 
Och rulla ihop degen till en rulle. 
Skär den i bitar och lägg bitarna på en bakplåt med bakplåtspapper på. 
Låt dem jäsa i 20-30 minuter. 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda bullarna i 6-8 minuter.


Supergoda marshmallows

Ingredienser
2,5 msk gelatinpulver/gelatinblad
3,75 dl strösocker
2,5 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk vanilj (vaniljpulver etc.)

Gör så här
börja med att sätta folie i en vanlig ugnsform och pensla den med olja.

blanda gelatinet med 1,25 dl kallt vatten.
ställ bunken åt sidan och låt den svälla.
under tiden gelatinet står och drar kan du förbereda resten.
ta fram en kastrull och häll i sockret, sirapen, saltet och 1,25 dl vatten.
ställ kastrullen på plattan och rör tills sockret är helt upplöst.

Låt sedan vätskan/smeten koka upp.
i det receptet jag hade stod det att man skulle ha en termometer i och ta bort kastullen från spisen när temperaturen var 120 grader (har man ingen termometer kan man bara låta det koka upp ordentligt).
häll försiktigt i sockersmeten i bunken med gelatinet.
rör om ordentligt och vispa sedan på högta hastigheten med elvisp.
vispa tills smeten är vit och väldigt kladdig (ca 10 minuter), tillsätt vaniljen och rör lite till.

ta en slickepott och pensla den med lite olja.
sedan är det bara att bre ut smeten i formen.
sikta seden florsocker över.

låt smeten stå över natten. täck den inte med någonting, tanken är att den ska "torka ut".

efter att smeten fått stå över natten skar jag upp små rutor.
bitarna var lite kletiga på sidorna så jag tog en stor skål, hällde i lite florsocker, tog en näve marshmallows och skakade runt dem i sockret.
färdiga och jättegoda!


Brownie cupcakes med vaniljfrosting

Receptet kommer ifrån Danielle's blogg: Heavenlycupcake!

Jag hade mörk (70 %) choklad i mina cupcakes och jag hade lika gärna kunnat ha både mörk och ljus, man kan ha hur man själv vill!

120g choklad
100g smör
1 1/4 dl socker
1 dl mjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
75g grovhackad choklad

Smält smör och choklad i en kastrull.

Häll socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.

Häll över chokladblandningen och rör ihop.

Blanda försiktigt ner den hackade chokladen.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt, fyll formarna.

Detta receptet räcker till ca 9st.

Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter.

När en provsticka kommer ut ren är de klara.

Låt svalna på galler.

Frosting.

4 msk smör, rumsvarmt
100g cream cheese
5 dl floursocker
3 tsk vaniljsocker

Vispa smöret krämigt med elvisp, tillsätt cream cheese och vispa fluffigt.

Häll i vaniljsockret och floursockret lite i taget, vispa till en slät massa.

Låt stå en stund i kylskåp ifall den är för mjuk för att spritsa.

Spritsa cupcaksen med frosting och dekorera alternativt med sockerblommor eller strössel.